Sömnproblem

Sömnproblem och Sömnsvårigheter

Tyvärr kan alla människor drabbas av temporära sömnproblem och sömnsvårigheter och det är vanligare förekommande bland kvinnor än män. Ofta dyker dessa problem upp i samband med stress och olika typer av problem men kan också uppstå till följd av allvarligare sjukdomar som missbruk, depression eller ångest. Ungefär vart tredje person upplever temporära sömnproblem eller sömnsvårigheter medan var tionde person har svårare problem som kan klassas som insomni.

Sömn är viktigt för att både kropp och hjärna ska få en chans att återhämta sig, men hur mycket vi behöver sova är helt individuellt. I genomsnitt behöver en vuxen människa sova sju timmar per dygn medan barn och ungdomar behöver något mer, äldre personer klarar sig med något mindre sömn. Får vi inte tillräckligt med sömn kan det leda till bland annat trötthet, huvudvärk, nedsatt koncentrationsförmåga, allmänt obehag och sjukdomskänsla.

Sömnbrist under en längre period kan dessutom ge mer djupgående problem som kan ha stor påverkan på en individs livskvalitet och det dagliga livet. Läkare har sett ett tydligt samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar, astma, dyspné, depression, fetma, diabetes typ 2 och långvarliga sömnproblem. Sömnsvårigheter som pågår minst varannan natt i en månad klassas i regel som ett långvarigt sömnproblem.

Vanliga orsaker till temporära sömnproblem

Det finns några vanliga återkommande symptom till temporära sömnsvårigheter där vissa är enklare än andra att råda bot på.

Snarkning

Snarkning är ett vanligt problem som kan störa sömnen både för den som snarkar och den som delar sovrum med någon som snarkar. Den som snarkar mycket och kraftigt kan lida av något som kallas sömnapné, ett symptom som gör att personen gör kortare andningsuppehåll under sömnen vilket i sin tur kan leda till syrebrist. Ungefär 10% av alla män i åldrarna 30-40 år snarkar regelbundet, ofta varje natt, medan motsvarande siffra för kvinnor är 5 %.

Yttre störningar

Det finns flera yttre störningar som kan påverka din sömn, det kan t.ex. vara för varmt i sovrummet eller att sängen är obekväm. Småbarnsföräldrar går ofta i perioder av sömnsvårigheter då man får sin sömn störd av barnet. Andra yttre störningar kan komma av högljudda grannar eller trafikbuller och kan bidra till temporära sömnproblem som är relativt enkla att åtgärda.

Fullmåne

Det är många personer som säger sig sova sämre eller mer oroligt vid fullmåne och flera undersökningar är gjorda på ämnet. En Schweizisk studie från 2007 kom fram till att försökspersonerna i studien i genomsnitt sov 20 minuter kortare när det var fullmåne och upplevde det som svårare att gå upp på morgonen. Andra sömnforskare och menar på att månen i sig inte påverkar vår sömn utan att det snarare handlar om myten om månen och en psykologisk aspekt. Oavsett vilket så finns det många som anser sig sova sämre vid just fullmåne än andra tidpunkter.

Alkohol

Alkohol anses i många kulturer vara ett vanligt sömnmedel, personer går i tron att ett glas whiskey eller vin innan läggdags får en att sova gott om natten. Det är bevisat att alkohol får oss att slappna av vilket kan underlätta insomnandet men amerikanska forskare har visat på att alkohol kan störa djup- och REM-sömnen som är de viktigaste sömnfaserna.

Stor konsumtion av alkohol gör att sömnen blir oroligare och man vaknar upp oftare under natten. Sömnkvaliten faller drastiskt och det är kvalitén på sömnen som är det viktiga för oss människor, inte längden. Alkohol förkortar dessutom sömnen och personer som förbrukat en större mängd alkohol tenderar att vakna upp tidigare än vanligt.

Nikotin och koffein

Nikotin och koffein användning är vanliga orsaker till temporära sömnsvårigheter. För snusare och rökare är det vanligt att det tar längre att somna och de tenderar att vakna upp oftare under natten. Man skall också undvika att konsumera kaffe, te, läskedrycker och choklad innan läggdags då dessa brukar innehålla koffein. Koffeinet har en uppiggande effekt och gör det svårare att somna.

Stress och oro

Stress och oro har en stor påverkan på sömnrytmen. Kroppen är uppe i varv och hela nervsystemet arbetar. Sömnen blir ytligare och du kan vakna upp tidigare på morgonen och ha svårt att somna om. Oavsett orsak till stressen finns det flera sätt att förbättra sömnen utan att använda några läkemedel.

Motverka temporära sömnproblem

Det finns flera sätt att förbättra sömnen och motverka sömnproblem:

  • Känner du dig uppe i varv vid läggdags kan det vara bra att ta någon timme att varva ner och göra en avslappnande aktivitet för att rensa hjärnan. Du kan t.ex. lyssna på lugn musik eller ett avslappningsband.

  • Gå på en promenad i ett lugnt tempo eller prova på några avslappningsövningar.

  • Försök att gå till sängs vid samma tidpunkt varje kväll och gå upp samma tidpunkt på morgonen.

  • Motionera mera och regelbundet, men undvik att motionera strax innan läggdags.

  • Sov inte på dagen.

  • Undvik att äta eller dricka mycket innan du går och lägger dig.

Har du ändå inte lyckats somnat kan du prova att gå upp en stund och vänta tills du blir sömnig igen. Undvik dock att tända ljuset och aktiviteter som kan leda till att du går upp i varv igen som kan leda till fortsatta sömnproblem och sömnsvårigheter.

Bild av Graur Codrin, freedigitalphotos.net